Mer läsning

Köra i Österrike

Wien

Wien

Den som ska åka till alperna och vill varva tiden i skidbacken med storstadsliv, kan göra ett stopp i Wien. En dagstur till Wien från de flesta alpstäder blir lite för lång (ofta uppemot 7 – 8 timmar). Det lämpar sig att stanna åtminstone 2 – 3 dagar i den österrikiska huvudstaden för att hinna upptäcka allt som erbjuds. För att snabbt se lediga hotell som passar era datum finns sidor som www.hotellwien.se.

Upptäck vingårdarna

Runt omkring Wien finns ett flertal vingårdar att upptäcka. Från Ringstraße tas spårvagnen (D) till slutstationen Nussdorf. Nussdorf i sig är pittoreskt, idylliskt och värt några timmar. Går du sedan längs Wildgrubsgasse kommer du att tas igenom de vingårdsområden som finns runt staden. Här kan du sätta dig ner med ett glas vin, och på många platser får du en mycket fin utsikt. Bästa tiden att åka hit är i början av hösten, när gårdarna korkar upp årets nya viner.

Ta en cykeltur

Runt Wien finns flertalet långa cykelleder utan trafik och med vackra vyer. Här kan du bland annat åka förbi Hofburg (ett före detta kejserligt residens) och andra större sevärdheter. Det finns flera guidade turer att boka. Det är ingen tävling om vem som kan cykla fortast – man tar regelbundna pauser för att vila, äta något och ta bilder. Efter turen kan det passa bra på att slappna av på ett av de många kaféer som finns i staden.

Prater

Prater, eller Wurstelprater amusement park som det egentligen heter, är en stor nöjespark beläget relativt centralt i Wien. Här finns en slänggunga som länge var den största i sitt slag – 117 meter hög. På senare år har den blivit slagen bland annat av Eclipse i Stockholm, som är på 121 meter. Något annat som Prater är känt för är Wiener Riesenrad, som är ett ungefär 65 meter högt pariserhjul.