Mer läsning

Köra i Österrike

Wien

Att köra i Österrike

Ska du ta dig till Alperna med bil, eller om du ska hyra bil där, är det viktigt att känna till vilka regler som finns. Österrike, med kända alpstäder som Innsbrück, är med i EU och reglerna skiljer sig inte alltför mycket från hur det ser ut i Sverige. Däremot finns det vissa saker som man bör känna till på förhand.

Snökedjor kan krävas

Mellan 1:a november och 15:e april är det obligatoriskt att ha vinterdäck på alla fyra däck, eller snökedjor på minst två däck. Åker du från Sverige kommer du säkerligen redan att ha vinterdäck på bilen, men kommer du från ett varmare klimat kan snökedjor vara ett bättre alternativ. Det är billigare och kan lämpa sig väl om du ska åka till Alperna i till exempel april och endast köra kortare sträckor på riktigt snöiga vägar. Snökedjor är inte jättevanligt i Sverige, men många stora däckåterförsäljare har dem i sitt utbud. Helårsdäck är även tillåtet under vinterhalvåret i Österrike.

Reflexväst

Reflexvästar är numera obligatoriskt att ha i bilen för den som kör i Österrike. Det är en relativt ny lag, som ger ganska höga böter om den inte följs. Om du hyr en bil i till exempel Tjeckien eller Ungern, är det mycket viktigt att se till att det finns en reflexväst i bilen.

Extra bensin

Är du en sådan som gärna har mycket extra bensin med dig, för att vara på den säkra sidan? Bortsett från bensinen som redan finns i tanken, finns möjlighet att med sig 10-liter bränsle utan avgifter. Mer bensin än så kan alltså bli dyrare än bara kostnaden för bensinen.

Promillehalt

De flesta skulle naturligtvis rekommendera att man inte drack alkohol alls innan man körde, men lagarna är lite slappare i Österrike än vad de är i många andra länder, till exempel Sverige. Istället för 0.2 promille, som är gränsen här, får du enligt lag köra bilen upp till 0.5 promille. Överskrids den gränsen väntar tunga böter eller till och med indraget körkort.